Alpin og snøbrett

Alpin og snøbrett

Det har vært ganske stille fra utfor og slalåmsporten i de siste årene. I hvert fall fra Norge sin side. Det kan gå litt hulter til bulter for de som ikke har full oversikt over de ulike grenene innen alpinverdenen.

Alpinsportens ulike grener

Det fins ulike former for alpinsport, men det de alle har til felles er at utgangspunktet er høyt oppe på fjellet, og målet befinner seg et stykke ned. Løypa er altså det utøveren skal komme seg gjennom fra start til mål, og løypa er ofte rimelig bratt. Det er derfor ikke en idrett for de med høydeskrekk. De vanligste grenene er Super-G, utfor og ulike former for slalåm. Hovedtrekkene for slalåm er at utøveren må ta seg gjennom ulike hinder på vei mot målet, og i Super-G kombineres dette med stor fart, mens i utfor finner man de største hastighetene og de bratteste løypene.

Norge har hatt gode utøvere i de fleste grenene i alpin, spesielt på herresiden. De aller mest kjente er kanskje Kjetil Andre Aamodt, Lasse Kjus og Aksel Lund Svindal.  Svindal kan skryte av to gull fra OL, fem gull fra VM og to verdenscupseiere. Aamodt har en imponerende rekke av hele 20 mesterskapsmedaljer, deriblant fire OL-gull og fem VM-gull. Aamodt og Kjus regnes blant verdens beste alpinister opp gjennom tidene, og Kjus har en god liste han også, med totalt 16 medaljeplasseringer i VM og OL. På herresiden har Norge også stilt opp med OL sin yngste medaljevinner i alpint med Henrik Kristoffersen. Vi har ikke vært helt anonyme på kvinnesiden likevel, da Ragnhild Mowinckel har tatt flere medaljer i OL.

Freestyle og snøbrett

Freestyle og snøbrett

Vi bør absolutt trekke frem en annen kvinne som vi kjenner meget godt til, nemlig Kari Traa. Hun har vunnet både gull, sølv og bronse fra OL, i tillegg til at hun flere ganger har vunnet verdenscupen. Kari Traa gjorde nordmennene oppmerksom på freestyle og kulekjøring. I ettertid har hun gjort navnet sitt til en merkevare, gjennom bedriften Kari Traa As, som hun etablerte i 2002. Hun er en av Voss’ største døtre, og det setter sitt preg på kolleksjonen hennes gjennom ”Voss line”. Hun har også en egen butikk i sentrum av Voss.

Fra freestyle er veien kort til snowboard (snøbrett). Snøbrett er en spennende og morsom gren å se på. Grenen ble ikke tatt med i de Olympiske Leker før i OL i Nagano, Japan i 1998. Norge var med i medaljekampen i disse lekene, og vår egen Daniel Franck presterte å dra hjem sølvmedalje. Siden har han innkassert seks medaljer fra VM og EM og vunnet World Cup hele 16 ganger. Terje Håkonsen er også et navn vi assosierer med snøbrett, og det kommer av at han har en lang liste av medaljer. Han satte også verdensrekord for ”highest air” i The Arctic Challenge i 2007. Da var han hele 9,8 m fra toppen av quarterpipen. Han har hatt enorm innflytelse på sporten, og ble i sin tid regnet som en av verdens beste snøbrettkjørere. Så venter vi i spenning på hva for eksempel Silje Norendal og Marcus Kleveland kan prestere for Norge i fremtiden.