Alt om skihopping

Alt om skihopping
Alt om skihopping

Skihopp er en populær vinteridrett i Norge og mange utøvere gjør det også bra internasjonalt. Denne idretten foregår ved at utøveren har ski på beina, kjører ned ovarennet i huk-stilling og tar sats og hopper ut i stående stilling og prøver å komme så langt over kulen og ned unnarennet som mulig før han lander med et telemarksnedslag.

Poengsummen blir utregnet ved lengde og stilpoeng. Skihoppingens historie sies å ha startet i Telemark og den første konkurransen var i 1862 i Trysil. I dag regnes Holmenkollen som det viktigste stedet i Norge hvor skihopping foregår. Skihopp kan skje både individuelt eller som en lagkonkurranse, i tillegg er skihopp en del av idretten kombinert. Det er også noe som heter skiflyging, som foregår i bakker over 185 meter og som arrangeres i fire dager. I Norge fins Vikersundbakken som er verdens største skiflygingsbakke.

En skibakke er konstruert med et stillas, et ovarenn, en kul og et unnarenn. Stillaset er gjerne laget av betong, tre eller snø. I tillegg snakker man om et konstruksjonspunkt(K-punkt), en overgang, også en fallgrense og det nederste området i bakken kalles slette. K-punktet er det bratteste stedet i bakken. Det fins ulike bakketyper, for eksempel småbakke, mellombakke, normalbakke, storbakke og skiflygningsbakke. Skihopp er populært i land med nordisk klima og snø, som Norge, Slovenia, Østerrike og Tyskland. Det blir arrangert flere internasjonale konkurranser som for eksempel Verdenscupen, den tysk-østerrikske hoppuke, Nordic Tournament og Kontinentalcupen.

Norges Skiforbund(NSF) organiserer idretter innen langrenn, alpint, hopp, kombinert, freestyle og telemark. Skiforbundet har 152.000 medlemmer og jobber for å utvikle norsk skikultur og bidra til skiglede hos det norske folk. NSF er stiftet i 1908 og er underlagt Norges Idrettsforbund. Av norske skihoppere kan for eksempel nevnes: Lars Bystøl, Anders Jacobsen og Anders Fannemel.

Norske skihoppere
Norske skihoppere

Norske skihoppere

Det er mange norske skihoppere som har gjort det bra internasjonalt gjennom tidene. Bjørn Einar Romøren representerte Hosle IL og i 2005 hoppet han 239 meter i skiflyging i Planica/Slovenia som dermed ble ny verdensrekord. Han har 8 verdenscupseire og har vært med og vunnet lagkonkurransen i VM i skiflyging to ganger.

Roar Ljøkelsøy representerte Orkdal IL og har vunnet verdenscupen elleve ganger. Ingen annen mannlig skihopper har like mange verdenscupseire. Ljøkelsøy debuterte i mesterskap i 1994. Han har 4 gullmedaljer i VM i skiflyging; to enkeltseire og to lagseire. I 2010 la han opp som skihopper. Det lengste skihoppet hans er på 230,50 meter.

Espen Bredesen representerte Oppsal IF og har åtte verdenscupseire. Han har fem gullmedaljer og en av dem er fra OL på Lillehammer i 1994. Bredesen la opp i 1998 og har senere jobbet for NRK som ekspertkommentator i skihopp. I tillegg har han fått utmerkelser som Aftenpostens gullmedalje og Holmenkollmedaljen.

I dag finner vi norske hoppere som Robert Johansson, Daniel-André Tande, Johann André Forfang og Anders Fannemel. Landslagstrener er Alexander Stöckl. Det internasjonale skiforbundet(FIS) er etablert i 1924 og har det overordnede ansvaret for skiarrangementer internasjonalt. Det er de som overholder regler og sørger for retningslinjer i skisporten.