Det frie internett er under angrep

I USA har man allerede begynt å oppheve lover og reguleringer som hadde som mål å sikre at alle nettsteder ble behandlet litt av selskapet som leverer den tekniske løsningen. Sagt på en annen måte: nettside A skal ikke kunne betale Telenor for å levere en raskere nettilkobling til de som besøker deres nettside.  Dette har lenge vært premisset for internett, men det er ikke alle som er enig.

Det frie internett er under angrep

Når jeg sitter å surfer på nettet så slår det meg hvor enkelt alt er. Jeg kan gå inn på akkurat den nettsiden jeg vil, enten det er norsk-tipping.no, pokerstarscasino.com eller det er regjeringen.no og det er like enkelt. Ingen venting og ingen stress. Men det er ikke alle som er enig i at det skal være så enkelt lenger.

Hvem er kunden?

Alle som skal selge et produkt ønsker å tjene penger. Tjener man litt penger, så ønsker man gjerne å tjene litt mer penger. Problemet er at det kan være vanskelig å identifisere hvem som er kunden. Selskaper som selger nett tilgang har begrenset mulighet til å tjene penger. De leverer en tjeneste til hundretusen kunder, en tjeneste som innebærer at kundene kan brukes deres nett for å koble seg til forskjellige nettsider. I dag så betaler kundene en fastpris på hjemmenett. Mobilnettet er annerledes, her er det mer inntjeningsmuligheter. Her tar man betalt avhengig av hvor mye som lastes ned.

Så kunden er privatpersoner som betaler for å få tilgang til internett så de kan besøke forskjellige nettsider, handle på nett og gjøre andre ting på nettet.

Ulempen er at privatpersoner har en begrenset inntekt og en begrenset betalingsvilje. Så man har nådd et tak på hvor mye de er villig til å betale for denne tilgangen.

Men det er en annen potensiell kunde som internettleverandørene gjerne vil selge til; selskapene bak nettsidene. Foreløpig har de strenge reglene som skal sikre et nøytralt internett stoppet internettleverandørene i å kunne tjene store penger på slike kunder.

Internettleverandører bestemmer farten

Internettleverandører bestemmer farten

Det er mange faktorer som bestemmer hvor fort en nettside lastes inn på din datamaskin, nettbrett eller annen elektronisk enhet. Svært mange av disse faktorene kan styres av internettleverandøren. Dette i form av kapasiteten på den fysiske linjen, i form av prioriteringen av signaler og annet. Totalt sett så betyr dette at internettleverandøren kan sørge for at nettsiden du ønsker å besøke lastes raskt inn eller at den er tregere.

Lovene som nå er under angrep sørget for at internettleverandørene ikke kunne gi et nettsted en fordel grunnet betaling. Så selv om en gigant som amazon.com ønsker å betale for at de lastes inn raskere enn konkurrentene så har det ikke vært mulig. Nå skal dette bli lov, noe som jeg mener skaper flere etiske dilemmaer.

Den med mest penger vinner

Det finnes mange selskaper som har mye penger og som er villig til å betale mye for vinne flere markedsandeler. Problemet er at de presser ut andre, mindre butikker og produsenter. Dette kan på kortsikt føre til at produktene blir rimeligere, men etter hvert så vil utvalget minske og prisene kan fort presses oppover igjen. Færre valgmuligheter åpner for at butikkene kan sette opp prisene igjen. Så kunden vil med tiden stå igjen med færre produkter og høyere priser.

Det er også mange sider på nettet som ikke selger noe. Det kan være aviser, sidene til frivillige organisasjoner og lignende. Hvis systemet endres så risikerer man at disse sidene lastes inn svært treigt, så folk ikke bruker dem. Det kan også være at noen aviser, noen nyhetskilder og noen politiske kilder har mer midler enn andre. Disse nettsidene vil lastes raskere inn og dermed virke mer seriøse og bli mer besøkt.

Dette synes jeg er problematisk.

Hva vil skje?

Hva vil skje?

Jeg er en av de som er på nett nesten hele tiden. Enten jeg skal bestille flybilletter, finne informasjon om et emne eller betale skatt så er jeg på nett.  Det er svært sjelden at jeg, i Norge, opplever at nettet går treigt. Jeg må sjelden vente mens en side lastes inn. Hvordan vil det være om jeg hele tiden må vente på at ting skal skje? Hva om jeg nesten gang jeg skal inn på vg.no må vente i fire minutter mens siden lastes inn? Vil jeg lese den avisen eller vil jeg heller velge dagbladet.no som har betalt mer til Telenor så siden lastes inn på bare et minutt? Jeg må innrømme at jeg helt klart velger bort sider som tar tid å laste inn. Jeg sitter ikke å venter, men går videre. Så jeg tror at internett vil forandre seg, og ikke til det bedre, hvis dette faktisk blir regelen. Jeg håper det ikke blir slik, men det er mange land som diskuterer hvordan de skal regulere internettbruken og hvordan man kan åpne for flere betalingsløsninger.

Jeg er bekymret for at denne endringen vil tvinge meg til å måtte begynne å bruke internett på en annen måte. Det har jeg ikke lyst til, så får vi se om nok andre er enig i dette til å stoppe utviklingen.