Lavkost mot høykost land

Tankene mine er atter en gang i Thailand. Denne gangen er det prisforskjeller som farer gjennom hodet på meg. Og da igjen selvfølgelig prisforskjellene mot norske priser selvfølgelig. Jeg vet det er sykt vanskelig å sammenlikne dette her, men det får stå sin prøve hvor langt ut på jordet jeg haver – dette er min private frie blogg uansett. Det er mange ting som spiller inn på hvordan man sammenlikner saker og ting og det er ikke lett å få med alle detaljer – men noe skjønner man lett at Norge er DYRT.

Megaforskjeller

Det første som ramler ned i hodet mitt er hårklipp. En helt vanlig hårklipp for en mann i Norge koster cirka 300 kroner. Når man kommer til Thailand så kan man få en helt lik hårklipp for alt fra 15 kroner og oppover. Altså på det største spriket snakker vi om 20 ganger dyrere.

La oss fortsette videre til ting som ikke krever mye arbeid av noen, men som er likt i begge landene. Sigaretter … En pakke sigaretter la oss ta Marlboro som er en importsigarett til begge landene – den koster i Norge i dag cirka 120-130 kroner (så langt jeg vet – jeg røyker ikke lenger). I Thailand koster den 125 Thai Bath – eller cirka 30 kroner omregnet til norske kroner etter dagens kurser. Ingen av landene har de noe arbeid med sigarettene annet enn å levere de over disk til kunden – men altså er prisen fire ganger så høy i Norge enn i Thailand. AVGIFTER!!!

Jeg vet jo godt at Thailand er et lavkost land og Norge et høykost land, men så store forskjeller da? Det likner jo ingenting synes jeg – helt uhørt.

Og jeg kunne trukket frem eksempler på eksempler for å stadfeste de ekstremt store prisforskjellene. I noen tilfeller kan jeg forstå det når det er direkte arbeid bak – da forstår jeg at det er store forskjeller – men så store da?

Flytte

Jeg har mer enn en gang i livet vurdert å flytte fra Norge og bosette meg et sted der ting er billigere og jeg får mer igjen for pengene mine. Jeg har nemlig ikke for mange av dem selv om jeg selv synes jeg er flink til å spare og få mest mulig ut av pengene.

Men det koster å flytte også. Det dukker opp utgifter man ikke tenker på i utgangspunktet og som koster «flesk» i utlandet i mange tilfeller. Det første jeg kommer på da er forsikringer. Ulykkesforsikringer, helseforsikringer og eller reiseforsikringer.

I Norge er vi utrolig heldige som har nesten gratis helsestell dersom ulykken skjer. Inn på sykehuset, bli fikset og ut igjen med bare noen underskrifter og litt medisiner osv. Ikke snakk om noe penger – det tar staten seg av.

Men dersom dette skjer i da for eksempel Thailand – da tar de knapt i deg uten å først ha klarhet i om du har midler til å betale for det som skal gjøres. Og slikt er absolutt ikke gratis selv om Thailand er et lavkost land. Tro du meg – det har jo vært fremme flere historier i media opp gjennom årene hvor nordmenn har havnet på sykehus i Thailand uten forsikringer som dekket dem. De regningene var ikke små!