Misbruk av internett og sosiale medier med mer.

Internett er en merkelig ting. For ikke å snakke om telefonene som du i dag kan benytte til å koble deg på internett nesten over alt i hele verden. Og det blir bare flere og flere som sitter dypt konsentrert i dette – dagen lang. Og kommer man seg på utsiden den vestlige verden, ja da er det nesten enda verre enn i den vestlige verden. Jeg er ikke veldig bereist, men jeg har vært noen turer i Thailand og der er det en eller flere telefoner på omtrent alt fra små barn til gamle kjerringer.

Internett

Å presentere selve internett er vel knapt nødvendig – det er så kjent i dagens samfunn at omtrent alle vet hva det dreier seg om. Men å benytte nettet fullt ut er det ikke så mange som kjenner til. Jeg vil tro at de fleste bruker nettet først og fremst til å lese nyheter, søke informasjon, bank tjenester, email, sosiale medier og kanskje litt film og musikk. Noe særlig mer enn dette tror jeg ikke den gjennomsnittlige bruker benytter nettet. En det er jo mange måter å bruke nettet på – de aller fleste med gode hensikter, men det er dessverre en del som benytter internett til kriminelle handlinger også. Eller å «lure» penger og informasjon ut av uskyldige brukere.

Sosiale medier

I den senere tid har det kommet frem mange som vil bli venner med meg. Personer jeg absolutt ikke kjenner eller noen gang har hatt kontakt med. Og veldig mange ganger er personen eller profilen deres allerede fjernet når man klikker inn på dem. Hva er det de ønsker? For meg er det i hvert fall helt klart at de har ikke bare ærlige hensikter. Så vær forsiktig dersom du skulle bli utsatt for det samme. Du gjenkjenner de gjerne enkelt ved at de f.eks. ikke har særlig mange venner knyttet til seg på sin Facebook side. Eller at det er ingen informasjon fylt inn på personlig info eller interesser.

Slike uærlige ærend er det noen som forsøker på i andre sammenhenger også. Email har vært flittig brukt med linker til å klikke på for at du skal bli lokket til å gi fra deg info eller som da installerer en form for virus for å «tappe» din pc for informasjon. Og også kunne benytte din pc til å forsøke å lure andre inn i det samme nettverket ved å benytte ditt navn som avsender.

Men dersom du er årvåken og klar over noen få enkle grunnprinsipper, så er sjelden noe av dette et problem for deg.  Men helt vanlig sunn fornuft så klarer du å avsløre de aller fleste av de som forsøker seg på slike ting. Er tilbudet for godt til å være sant så er det som regel ikke så luksus som det gir seg ut for å være. Det er en god regel å huske på og å leve etter. Det finnes vel et ordtak som sier noe slikt som «Det finnes ikke noe som heter gratis lunch». Det er alltid en årsak bak eller det dukker opp noen krav for å få en slik «gratis lunch».