Sykling om høsten

Sykling om høsten

Jeg liker å sykle hele året, men etter hvert som alderen øker – så mister man nok litt av gløden for å sykle i denne kalde årstiden. Men det er slett ikke noe problem å sykle når det er snø og kulde, bare man har skikkelige dekk og gode klær. Men nå er det nok mest sommeren sykkelen blir brukt, og slik er det vel med de fleste av oss. Det å ta frem sykkelen i april og sette den vekk i oktober, er nok det mest vanlige for folk flest. Men la oss se litt på hva du bør gjøre før den parkeres for sesongen, så du har en flott og sesongklar sykkel når vårsola dukker frem igjen neste år.

Den siste sykkelturen på høsten

Etter en lang og forhåpentligvis god sykkelsesong, kommer alltid tiden da sykkelen skal inn på vinterlagring. Det norske klimaet er jo høyst varierende, men i oktober eller kanskje november – så er tiden inne for å sette inn sykkelen for vinteren. Jeg synes alltid det er noe spesielt med den siste turen for sesongen, ja den er nesten like spesiell som den første vårturen for min del. Feil og mangler på sykkelen er man ofte klar over, men den siste turen er en fin mulighet til å gjøre opp en status på hva man bør ordne før sesongslutt.

Renhold er viktig

Det å ha en ren sykkel er viktig hele tiden, men kanskje spesielt viktig er det med en skikkelig vask før sykkelen settes inn. Om man er flink til å vaske sykkelen i løpet av sesongen, er ikke «høstvasken» all verdens mye arbeid. Husk at en ren sykkel har lenger levetid, enn om man hopper over eller slurver med såpe og vann.

Renhold er viktig

Drivverk

Når jeg snakker om renhold av sykkelen, er det først og fremst krans, krank og kjede som er viktig. Ved å holde dette som er sykkelens drivverk mest mulig rent, forlenger du levetiden vesentlig på disse delene. Et kjede med sand og smuss, slites veldig raskt fremfor om det er rent. Det samme gjelder kransen og tannhjulene ved kranken, og vann med såpe kommer man langt med. Selv foretrekker jeg Zalo, fremfor de dyre spesialproduktene man får kjøpt – disse er også som regel veldig kostbare.

Gir

Dette er også en del på sykkelen som ikke er så glad i smuss, og de fleste har i dag det som kalles for utvendig gir. Bruk gjerne en tannbørste til å rengjøre de små drevene/trinsene som sitter på giret, og vi snakker her om bak giret på sykkelen din.

Service/reparasjon

De fleste bestiller time på sykkelverkstedet når våren kommer, men hvorfor ikke ta det før du parkerer sykkelen om høsten? Da har verkstedene alltid bedre tid, og du har en fiks ferdig sykkel når vårsola igjen titter frem. Enkle reparasjoner kan en del utføre selv, ja kanskje også de mer omfattende og store – men husk at en sykkel kan faktisk være ganske så komplisert med dagens utstyr. Husk å smøre sykkelen godt, og den bør stå tørt og innelåst vinteren gjennom.